Japan katastrofen

Det är så sjukt att ett land så pass civiliserat som Japan kan råka ut för katstrofen som i denna stund härjar där. Det är ju fruktansvärt läskigt att en så stor katastrof kan hända så plötsligt. Som tur var behöver vi inte vara så hemskt rädda eftersom Japan iprincip ligger på andra sidan jordklotet. Men det behöver ju inte betyda att vi i Sverige är räddade för allt som någonsin skulle kunna hända på jorden..

 

Här kommer lite information om vad som har hänt i Japan de närmaste dagarna:

En kraftig jordbävning i Japan får långtgående konsekvenser. Kort därefter drabbas östra Japan av en tsunami som för med sig allt i sin väg. Reaktorer i kärnkraftverket Fukushima 1 exploderar och radioaktivt läckage rapporteras.

Fredagen den 11 mars, 14.46 lokal tid, 6.46 svensk tid

Den kraftigaste jordbävning som uppmätts i Japan har sitt epicentrum på 2,5 kilometers djup i havet utanför regionen Tohoku, cirka 380 kilometer nordost om Tokyo. Skalvet beräknas till magnitud 9,0 och är det femte kraftigaste i världen.

Kort därefter drabbas östra Japan av en tsunami. I hamnen i Sendai slår en tio meter hög flodvåg in och för med sig nästan allt i sin väg.

Från början rapporteras om några hundra döda men förödelsen är omfattande och ännu många fler befaras ha dödats.

En tsunamivarning går ut över hela Stillahavsområdet, och mindre tsunamivågor rapporteras från bland annat Taiwan, Indonesien, Ryssland, USA, Central- och Sydamerika.

Flera japanska kärnkraftverk stängs automatiskt vid jordbävningen. Ett mindre radioaktivt läckage rapporteras från Fukushima.


Lördagen den 12 mars, 15.36 lokal tid, 7.36 svensk tid


Reaktoröverbyggnaden i reaktor 1 i Fukushima exploderar. Samtidigt kommer rapporter om att upp emot tiotusen befaras ha dödats, i den enorma förstörelsen i Sendaiområdet, där flodvågen orsakat mer död och förödelse än jordbävningen.

Söndagen den 13 mars

Räddningsarbetet fortsätter efter jordbävningen och tsunamin. Det står allt mer klart att kärnkraftskatastrofen i Fukushima är mycket allvarlig.

Måndagen den 14 mars

Reaktor 3 i Fukushima exploderar. Evakueringen av boende påbörjas.

Tisdagen den 15 mars

Reaktor 2 i Fukushima exploderar. Dessutom utbryter en brand i den avstängda reaktor 4.

Denna gång befaras att tanken i reaktor 2 kan ha skadats.

Onsdagen den 16 mars

Det börjar brinna i en redan skadad reaktor. Försök görs med kylning av reaktorerna från helikopter.


Repotaget kommer ifrån DN

Lite bilder från Japan

 

Jag tror inte att det finns en enda människa som inte börjar tänka tillbaka på den hemska tsunamin år 2004 i thailand. Jag tänker tillbaka på de familjer som drabbades och alla människor som förlorade så mycket under den tiden. Inte minst på de personer i sin egen närhet som försvann eller förlorade nära och kära.

 

VARNING! Klippet nedan innehåller enligt mej själv mycket obehagliga bilder

 

Nej fy sjutton, nu har jag kollat på så mycket hemska klipp att jag sitter här och gråter, usch. Nu orkar jag inte mer. Nu blir det städa av.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0